31 decembrie

duminică, 2 ianuarie 2011


31 decembrie. Danesti, Maramures.
Primii uratori sunt trei baietei, copii de tigan. A doua trupa la fel. 

Dupa 10 minute apar insa si 2 uratori autentici, de la mine din sat. Florin- 10 ani si Andrei  -7 ani. Frati.  Cu sorcova. Sorcovesc ei repede, ii servesc cu prajituri, bomboane, bani. Andrei  vrea bomboane sa puna si in buzunar. Cam mic buzunarul, dar ne chinuim sa le inghesuim.

Andrei spune ca nu vrea prajituri, dar  imediat imi zice ca vrea suc. „da’ obraznic mai esti”spune Florin.  Aleg un suc, il intreb daca ii place, zice ca da. Ii pun suc, bea o gura, se stramba cu mutrisoara lui dragalasa si zice... ‚hm.. nu-mi place”. „da-mi-l sa-l arunc in chiuveta si cautam altul”. se uita pe sub sprancene spre mine si ma intreaba strengareste: „ai mai multe asa-i?”. am simtit ca-mi rade sufletul in timp ce-i ziceam ca da, am mai multe... Undeva in timpul acestui dialog Florin, fratele de 10 ani a mai spus o data „Andrei, da’ obraznic mai esti” 

Intre timp Andrei,  de la usa, unde statea initial, a ajuns exact dupa masa, extrem de confortabil. :)
Florin, catre Andrei: „Batrane, de aici duci tu sorcova”
Andrei se uita pe sub gene spre el... spune cu siguranta ceva in gand, si cu siguranta nu confirma ca ar duce sorcova. :)))))
Din nou Florin usor ironic catre Andrei: „scoala batrane ca-i de dat la vaci”(adevarul este ca era exact ora la care la sat se dadea de mancare la animale...)  Andrei il priveste din nou pe sub gene,  dar se ridica incet-incet de la masa pregatindu-se de plecare.

Eu ii privesc cu drag cum pleaca si-mi amintesc cu nostalgie vremurile cand eram copil si de Craciun mergeam cu toti copii de varsta mea la colindat... ce repede au trecut... :)

4 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

O scena frumoasa care imi aminteste de copilarie.

La multi ani, 2011!

Carmen spunea...

Da, eu le revad in fiecare an, de sarbatori. Si de fiecare data cu acelasi drag. :)

La multi ani!

Calin.Crainic spunea...

pula mea! io nu eram atat de tupeist cand eram jr. da' asta inseamna ca uite ce prost is acum! pula mea!

Carmen spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.